Puber en social media

De vraag die tegenwoordig vaak wordt gesteld: Zijn puberproblemen van tegenwoordig zo anders dan die van vroeger?
Naar ons idee is er wel degelijk een aantal overeenkomsten tussen de problemen van nu en vroeger. De problemen van nu zijn echter in een totaal ander jasje gestoken en naar onze mening moeten we daar wel iets mee. Niet alleen als ouder/verzorger of puber zelf maar ook als leraar, sportbegeleider, werkgever etc.

‘Je bent vet uncool als je maar 50 vrienden op facebook hebt, terwijl anderen er wel 500 hebben!’

Vroeger hingen we als puber eindeloos aan de telefoon en zeiden onze ouders: ‘Pak de fiets en ga er naartoe in plaats van aan die telefoon te hangen. Dan heb je meer privacy en het is gezonder’. Dit was nog in de tijd dat er een vaste telefoon was die in de woonkamer stond. Nu speelt 70 tot 80 procent van het sociale leven van een puber zich af op Facebook, Twitter, en Instagram. Vroeger hoorden onze ouders wat we bespraken en als we vloekten dan kregen we op onze kop want er was altijd wel iemand die het opving. Als we het uitmaakten met ons vriendje of vriendinnetje dan moest dat face to face of heel laf over de telefoon. Nu stuur je een berichtje via Twitter de lucht in en weet het beste vriendje of vriendinnetje nog eerder dat het uit is dan de persoon zelf. … Wat een zorg heb je dan als ouder… communiceert mijn kind nog wel op de goede manier, krijgt hij hier last van als hij in de maatschappij komt??? Hoe belangrijk is de non-verbale communicatie eigenlijk als 80% van alle communicatie via social media verloopt. Is dat nu anders? Hoe moet je hier als ouder mee omgaan en welke grenzen moet je stellen? Hoe moet de puber hier mee omgaan en waar ligt zijn eigen verantwoordelijkheid? Overziet de puber alle consequenties van deze nieuwe vorm van communicatie? Op social media ben je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes, je hebt veel ‘vrienden’, kan veel kennis vergaren in bizar hoog tempo. Kortom, er zitten een hoop voordelen aan deze nieuwe vorm van communiceren. Maar laten we ook even de nadelen op een rijtje zetten.

‘Als ik een week offline zou gaan, dan denken mijn vrienden dat ik dood ben of zo….!’

  • er is weinig privacy
  • je kan iemand uitschelden zonder dat je ziet wat dit doet met die ander en je wordt ook niet gecorrigeerd
  • er zijn veel gevallen met pesterijen
  • deze media hebben een verslavende werking
  • je hebt nooit meer rust in je hoofd (Infobesitas).

Het is belangrijk om ook dit fenomeen aan grenzen te leggen. Maar hoe doe je dit als ouder samen met je kind. Hoe houd je het leefbaar en positief zonder dat ouder en puber zich tekort gedaan voelen?
Bij al deze vraagstukken willen wij graag helpen en begeleiden, zodat alle positieve aspecten tot hun recht komen en de negatieve aspecten er ook mogen zijn maar dan als punt ter discussie en niet als een verbod.

socialmedia bij pubers

Puber en zijn vrienden/vriendinnen (Peer pressure)

Pubers zijn gevoelig voor de omgeving en kwetsbaar omdat ze nog te weinig eigen ‘ik’ hebben ontwikkeld om onder grote druk bij zichzelf te blijven. Want wie zijn ze zelf…..? Binnen een groep kan een puber verzanden in drugsgebruik, overmatig alcoholgebruik, stelen, desinteresse, agressief gedrag, afsluiten naar ouders toe. In de groep is veiligheid want ze horen erbij. Dat we hier bij de kern komen is na het voorgaande verhaal wel duidelijk. Een puber moet nog aarden, zijn eigen identiteit ontwikkelen. Daar kan hij best hulp bij gebruiken want je staande houden binnen al deze omgevingsfactoren is niet gemakkelijk.