Thuissituatie en school

Puber en de thuissituatie

Gelukkig komt er uit recent onderzoek van de Universiteit van Utrecht dat 90% van de Nederlandse middelbare scholieren gewoon trouw naar school gaan en daarna met plezier thuiskomen. Dat is fijn nieuws voor ouders die wel eens twijfelen aan zichzelf.

De thuissituatie is natuurlijk wel één van de belangrijke factoren voor een puber om veilig op te groeien. Als ouders nog bij elkaar zijn is dat in principe een goede basis voor een puber maar zeker geen garantie dat er zich geen conflicten voordoen. Ook wanneer ouders bij elkaar zijn, kunnen er in het gezin allerlei verstoringen zijn; alcoholproblematiek, ruzies, geldzorgen, emotionele disbalans (angst, depressie en agressie). Dit zijn voorbeelden van situaties waar een puber van uit balans kan raken.

‘Als jullie dood gaan, dan zal ik jullie niet missen. Ik mis eigenlijk nooit iemand!’

Tegenwoordig zijn er veel samengestelde gezinnen of één-ouder gezinnen. Vader en moeder zijn uit elkaar en hebben eventueel een andere partner. In deze gevallen krijg je met allerlei verschillende problematieken te maken. Kunnen de ouders nog afspraken met elkaar maken? Hoe staat de nieuwe partner tegenover de puberende zoon/dochter en is daar een acceptatie? Hoe kunnen regels worden gesteld in twee verschillende gezinnen met verschillende manieren van opvoeden. En heel belangrijk, hoe voelt de puber zich in deze situatie? Komen alle gevoelens goed aan bod, is er ruimte voor kritiek, boosheid of verwerking? Al deze zaken zijn belangrijk in de beleving van de puber. Opgroeiconsult! biedt hulp en ondersteuning als het moeilijk is om hier als (stief-)ouder een goede vorm aan te geven.

Pubercoach en therapie Soesterberg en Doorwerth

Puber en school

De school is een belangrijke graadmeter om te zien of het goed gaat met de puber. Zijn er concentratieproblemen? Agressief gedrag naar docenten en/of leerlingen? Blijven schoolprestaties achter? Wordt er veel gespijbeld? Al deze problemen kunnen voortkomen uit een onvrede in de puber. Een oorzaak van spijbelgedrag is bijvoorbeeld faalangst. Er is zo’n angst om te falen dat er wordt besloten om maar niet naar de les te gaan. De confrontatie wordt dan uit de weg gegaan. Met het oplossen van de faalangst is meestal ook het spijbelprobleem opgelost.
Maar motivatie kan ook een belangrijke rol spelen. Het is voor een puber, zeker in de eerste jaren van de middelbare school moeilijk om een goed beeld te hebben van zijn toekomst. De vragen ‘wat wil ik?’ ‘wat kan ik?’ kan een puber vaak helemaal nog niet beantwoorden.

Een puber toekomstperspectief geven, een gevoel geven dat hij goed is en dat alles wat hij doet ertoe doet is belangrijk om deze spiraal om te buigen. Opgroeiconsult! helpt om de puber zich prettiger te laten voelen op school en de prestaties te verbeteren.